keskiviikko 21. lokakuuta 2009

...JATKUU (moniulotteinen terveyden edistäminen ja sen johtaminen)

TEJO-hanke raportissa tuli ilme ettei Terveys 2015-kansanterveysohjema, jonka tulisi olla osa kuntasuunnitelmaan, ollut välttämättä tuttu kunnan päättäjille ja työntekijöille. Ohjelmasta saatettiin olla tietoisia, mutta sen sisällön tuntemus saattoi olla hatara tai olematon. Hankkeeseen osallistuneet olivat pohtineet puheenvuoroissaan mm. ”ottavatko ihmiset itse riittävästi vastuuta terveydestään? Osaavatko he tehdä hyvinvointinsa kannalta oikeita valintoja?” Ihmiset tarvitsevat ohjausta, neuvontaa, suuntaviivoja… Terveyden edistäminen on juuri tätä varten ja tämä tulisi huomioida kunnan kaikkien hallintoalojen päätöksissä. Tämä taas ei voi onnistua ellei päätöksien tekoon osallistuvilla päättäjillä ole tieto millainen kansallinen toimintasuunnitelma on ohjaamassa toimintaa! Olisiko aiheellisesti kysyä: ”Ottavatko päättäjät itse riittävästi vastuuta kuntalaisten terveyden ja hyvinvoinnin edistämisestä?” tai ”Osaavatko päättäjät tehdä kuntalaisten kannalta oikeita valintoja?”

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hyviä kysymyksiä. Liittyen kysymykseen osaavatko päättäjät tehdä kuntalaisen kannalta oikeita valintoja, tulee mieleen myös se kuinka nopeasti kunnissa reagoidaan muuttuviin tekijöihin.
Kuntalaisten terveyttä seurataan useilla eri mittareilla ja tunnusluvuilla mitattuna. Mutta kuinka nopeasti kunnissa oikeastaan tehdään terveyden edistämisen menetelmien, tai -painopisteiden muutoksia sen takia että tilastot osoittavat nykyisten keinojen olevan väärät tai riittämätömät?

pmh kirjoitti...

Kunnilla on velvollisuus kuntalaisten terveyden edistämiseen, mutta melkein uunituoreen THL:n tutkimuksen mukaan vain joka kolmannessa terveyskeskuksessa terveyden edistäminen on suunnitelmallista. Vaikuttaa siltä että olemassa olevia rakenteita on vaikea purkaa ja muuttaa ennalta ehkäisevään suuntaa. Terveydenhuolto on enemmän sairaanhoitoa kuin sen pitäisi olla. Ja mitä tulee tunnuslukuin, henkilökohtaisesti olen sitä mieltä että tunnuslukujen käytön suunnitelmallisuus ja sitä kautta lähtevä muutos on vielä hakusessa monessa kunnassa.

Ryhmä vanhukset kirjoitti...

Hei "Ritvat"!

Olette tuoneet laajasti esille kuntalaisten ja kuntapäättäjien vastuita terveysvalintoihin ja terveyden edistämiseen. Kerrotte, että on saatu selville, että kuntapäättäjien tietous esim. Terveys 2015-kansanterveysohjelmasta on todella puutteellista. Jos ajatellaan kuntalaisen vastuuta omasta terveydestään ja omista valinnoistaan, voitaisiinko viedä tätä ajatusta pidemmälle ja miettiä, eikö kuntalaisten pitäisi päättäjiä valitessaan huolehtia siitä, että näillä on riittävästi tietoa kuntalaisten terveyden edistämiseen? Kuntatalous tulee seuraavina lähivuosina olemaan tiukoilla, joten päättäjillä tulisi olla näkemystä siitä, kuinka esim. heidän tekemänsä säästöpäätökset vaikuttavat kuntalaisten terveyteen pitkällä aikavälillä. Hyvinvointia ei voida mitata yksittäisten hallinalojen saavuttamien säästöjen kautta vaan kuntalaisten pitää voida luottaa siihen, että heidän valtuuttamansa päättäjät osaavat hankkia omalta alueeltaan laajaa tietoa väestön terveydestä päätöstensä tueksi.
- Ryhmä vanhukset-

Siiri Vanha-Ruusu kirjoitti...

Hyvät Ritvat
Olitte todella monipuolisesti käsitelleet aihetta moniuloitteinen terveyden edistäminen ja sen johtaminen. Tekstissä tuli hyvin esiin se kuinka terveyttä ja terveyden edistämistä määritellään monella tavalla. Kunnan rooli terveyden edistämisessä on merkittävä ja toitte tämän tekstissä hyvin esiin myös Stakesin ideakortin esittämien terveyden edistämisen johtamismallien muodossa. TEJO-hankkeen raporttia käsitellessänne olitte pohtineet kunnan päättäjien tietämättömyyttä. Kuten anonyymi kommentoija sanoi, kysymykset olivat hyviä ja mielestäni ajatuksia herättäviä. TEJO-raportissa tuli muutenkin esiin asioita kuntapäättäjiä ajatellen ja sitä kautta kunnan asukkaiden hyvinvointia ja terveyden edistämistä. Kuntapäättäjät esittivät huolen aiheena mm. strategisen ajattelun lyhytnäköisyyden, terveyden edistämisen johtamisen tuntemattomuuden ja osaamisen liittyvät ongelmat sekä palvelujärjestelmän riittämättömyyden ja sairastuvuuden lisääntymisen. Kunnat ovat tulevina vuosina yhä haasteellisemmassa tilanteessa johtuen taloustilanteesta. Erilaisten mittarien avulla tuleekin hankkia tietoa terveyden edistämisen toimintalinjojen vaikuttavuuden takaamiseksi. Tämä on erityisen tärkeää, koska päivittäin lehdistä saadaan lukea kuntatalouden huonosta tilanteesta.
Terveisin Siiri Vanha-Ruusu