torstai 19. marraskuuta 2009

Kansalliset ohjelmat ja strategiat terveyden edistämisen johtamisen perustana

Kuntalain mukaan kunnan tehtävänä on edistää asukkaidensa hyvinvointia ja kestävää kehitystä. Kunnanvaltuusto määrittelee, miten tähän tehtävään kunnassa vastataan, kun se päättää kuntapolitiikan suunnasta. Kansalliset terveyspoliittiset tavoitteet on linjattu valtioneuvoston hyväksymässä Terveys 2015- kansanterveysohjelmassa. Päätavoitteena on hyvinvoinnin ja terveyden lisääminen ja väestöryhmien välisten terveyserojen kaventaminen, näiden tulisi olla kunnissa yksi toiminnallisista painoalueista. Onhan terveyden edistäminen kunnissa yhteisvastuullista toimintaa. Siinä terveyden edistämisen laatusuositus on eräs kehittämistyön oivallinen väline.
Terveyden edistämisen laatusuositus on tarkoitettu työvälineeksi sekä kunnan/kuntayhtymän hallinnonaloille, päättäjille että työntekijöille myös terveydenhuollossa. Se tukee kuntien laadunhallintatyötä ja jäsentää sen laajaa toimintakenttää. Terveyden edistäminen ja väestön hyvinvointi nostetaan painoalueeksi kaikessa toiminnassa sektorirajat ylittäen. Laatusuosituksen tehtävänä on auttaa tehokkaiden toimintakäytäntöjen kehittämisessä ja suunnittelussa. Työssä tarvitaan terveyden edistämisen rakenteiden arviointia, voimavarojen suuntaamista ehkäisevään työhön, hyvinvointiosaamisen ja johtamisen kehittämistä ja vahvistamista sekä toiminnan säännöllistä arviointia ja seurantaa.
Terveyden edistämisen laatusuositus perustuu Ottawan julkilausumaan (Ottawa Charter 1986) ja siinä käytettyyn laatusuositukseen. Kunnan tehtävänä suositus perustuu olemassa olevaan näyttöön ja hyvistä käytännöistä saataviin kokemuksiin. STM:n seminaarissa 2006 haettiin terveyskeskusjärjestelmän perustehtävän määrittelyä, ennakkoluulotonta uudistamista ja kehittämistä, tähän tarvitaan valtakunnallista tukea. Potilaslähtöisyyttä vahvistetaan luomalla uusia toiminta/palvelumalleja erilaisten väestöryhmien erilaisiin tarpeisiin. Palvelut tulee kohdentaa niitä eniten tarvitseville, jotta voidaan kaventaa terveyseroja. Terveyskeskuksen aseman vahvistaminen edellyttää laadun parantamista ja osaamisen vahvistamista. Tutkimukseen ja sen kehittämiseen luodaan hyvien ratkaisujen ja kehittämishankkeiden tietokanta nettiin edistämään kehittämistyötä sekä luodaan tutkimustyön kehittämisjärjestelmä painottaa Myllymäki (2006.) Hoitoketjujen käyttöönottoa on tehostettava ja työskentelyn on oltava moniammatillista ja tiimityön toimivaa. Palvelurakenteen kehittäminen on välttämätöntä, mutta yhden kunnan mahdollisuudet muuttaa toiminta-ajatusta ovat rajalliset.
Suomen hallituksen vuonna 2007 laatima Terveyden edistämisen politiikkaohjelma toteaa terveyden edistämisen tukevan laajojen yhteiskunnallisten tavoitteiden toteutumista. Terveys nähdään yhtenä elämä tärkeimmistä arvoista sekä Suomalaisen menestyksen kilpailutekijänä. Terveyden edistämisen politiikkaohjelman tavoitteena on kansalaisten terveydentilan parantaminen sekä terveyserojen kaventuminen. Ohjelman keskeinen tehtävä on parantaa terveysnäkökohtien huomioista yhteiskuntamme eritasoisissa päätöksenteoissa sekä palvelujärjestelmissä. Ohjelma antaa suuntaviivat miten terveyden edistämisestä on hahmoteltu valtakunnantasolla ja miten kunnat voivat lähteä toteuttamaan ohjelmaa. Ohjelma tarjoaa näkökulmia terveyden edistämisen laaja-alaisuuteen ja siihen on poimittu niitä ”kipukohtia” jotka vaativat erityistä huomiota terveyden edistämisen kannalta. Politiikkaohjelmassa on huomioitu koko väestön terveyden edistäminen ikärakenteellisesti, lapsista vanhuksiin, ympäristö ja elinolot huomioiden. (Terveyden edistämisen politiikkaohjelma, 2007.) Terveyden edistämisen politiikkaohjelma käsittelee osaltaan jo olemassa olevia terveyden edistämisen rakenteita kuten neuvolatoimintaa, kouluruokailua ja mielenterveystyön tärkeyttä. Haasteelliseksi terveyden edistämisen politiikkaohjelman elävöittäminen ruohonjuuritasolla tekee mm. taloudellisten resurssien rajallisuus. Kuntatalous on kireällä monessa kunnassa ja niukkuutta jaetaan mm. kouluruokailussa. Politiikkaohjelmassa todetaan, että erilaisia terveyden edistämisen kehittämisprojekteja voidaan rahoittaa monia eri teitä. Nyt perään kuulutetaan että näitä rajallisia määrärahoja kohdennetaan strategisesti valittuihin kohteisiin ja kehittämisprojektien tuloksien perusteella kehitettyjä uusi käytänteitä sekä menetelmiä siirretään aktiivisesti palvelujärjestelmiin. Oleellisesti tähän liittyy myös politiikkaohjelman seuranta ja arviointi.(Terveyden edistämisen politiikkaohjelma, 2007.)
Matti Rimpelän artikkeli Suomen Lääkärilehdessä, vuodelta 2005 kiteyttää selkeästi kahden taulukon (1.Terveyden edistämisen näkökulmasta keskeisiä ohjelmia, kehittämishankkeita ja suosituksia ja 2. Kunnan kansanterveystyön ydintehtävät) avulla kunnan kansanterveystyötä terveyden edistäjänä ja näin ollen ne antavat suuntaviivat myös terveyden edistämisen johtamiselle. Kansanterveyslaki uudistettiin 2005/928 ja siinä osoitetaan terveyden edistämisen toteuttaminen haasteeksi koko kunnalle eri tehtäväalueilla. Tässä muutoksessa terveydenhoidon käsitteen sijalle ydinkäsitteeksi otettiin terveyden edistäminen osana kansanterveystyötä (1§). Kansanterveystyön ydintehtävät (10) neljä ensimmäistä kohtaa käsittelee kansanterveys-käsitettä ja tässä kohtaa keskeisiä asioita ovat kansanterveystutkimus, kansanterveystyön erityiset menetelmät ja kansanterveystyössä koulutuksen ja kokemuksen kautta saatu ammattitaito (Rimelä 2005). Terveydenhuollolla on kunnassa terveyden puolestapuhujan rooli.
Vaikka terveydenhuollon asiantuntijoilla ei olekaan valtaa muilla kunnan toimialoilla, heidän tulee kuitenkin aktiivisesti olla vaikuttamassa valmisteilla olevien päätösten mahdollisiin terveysvaikutuksiin. Kohdassa kuusi käsitellään terveyskasvatusta, kohdassa seitsemän terveydenhoitopalveluja, kohta 8 käsittelee terveyden edistämistä sairaanhoidossa, kohta 9 kansallisten ohjelmien ja suositusten soveltamista ja toteuttamista (esim. Terveys 2015 – kansanterveysohjelma, eri laatusuositukset jne.) Ydintehtävät - jaottelussa otetaan kantaa myös terveyden edistämisen johtamiseen. Tämän mukaan kunnassa tulisi koota terveyden edistämisestä vastaava henkilöstö yhteen. Kunnissa tarvitaan asiantuntijayksikkö, jonka tehtävänä on pitää kansanterveyden edistämistä terveydenhuollon tärkeimpänä päämääränä. Hallinnon ja johtamisen koulutus on saatava kuntoon kaikilla tasoilla, toteaa Myllymäki (2006). Rimpelän mukaan, kuntien tai alueiden asiantuntijayksiköistä muodostuisi koko maan kattava terveyden edistämisen erityisosaamisen infrastruktuuri. Haaste on mittava ja laaja. Mitä terveyden edistäminen käytännössä tarkoittaa? Tämä taitaa olla monelle kuntapäättäjälle ja terveydenhuollon ammattilaisellekin välillä epäselvää. Terveyden edistämisen sisältö koetaan epämääräiseksi. Nyt tarvitaankin yhteistä keskustelua ja käsitteiden määrittelyä ja siinähän johtajilla on tärkeä rooli
Lähteet:
• Myllymäki, K.2006. Terveyskeskus 2015 –terveyskeskustyön tulevaisuus. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:56.
• Rimpelä, M. 2005. Kunnan kansanterveystyö terveyden edistäjänä 2. Kansanterveysvastuu ja ydintehtävät. (pdf) Suomen Lääkärilehti 45/2005, 4651-4655.
• Sosiaali- ja terveysministeriö 2007. Terveyden edistämisen laatusuositus.(pdf) Esitteitä 2007:5.
• Sosiaali- ja terveysministeriö 2006. Terveyden edistämisen laatusuositus.(pdf) Sosiaali- ja terveysministeriön julkaisuja 2006:19.
• Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma KASTE-ohjelma 2008-2011.( .(pdf) Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2008:6.
• Terveyden edistämisen politiikkaohjelma 2007.(pdf) Valtioneuvosto.

3 kommenttia:

Stadin friidut kirjoitti...

Hei Ritvat,

Käsittelitte kattavasti erilaisia terveyden edistämisen ohjelmia. Kuten Matti Rimpelä toteaa kansanterveystyössä tulisi olla osaamista terveysvaikutusten ennakkoarvioinnissa ja terveyspalvelut tulisi suunnitella yksilöllisesti kunkin kunnan omien tarpeiden mukaan, palvelut kohdentaa niitä eniten tarvitseville ja pyrkiä terveyserojen kaventamiseen.

Mietimme onko asia käytännössä näin? Käyttävätkö kunnat omia mittareitaan, esim. kunnan tilastoja terveyspalvelujen suunnittelun pohjana, ja miten voitaisiin kartoittaa palveluja eniten tarvitsevat ja mahdollisesti syrjäytymisuhan alla olevat?

Terveisin
Stadin friidut

Ryhmä vanhukset kirjoitti...

Hei!
Olitte kirjoittaneet todella laajan blogitekstin, joka sisälsi paljon asiaa.
Olitte osunut aivan oikeaan pohtiessanne esimerkiksi kouluruokailuun kohdistuvia säästöjä ja mielenterveystyön tulevaisuutta. Politiikka ohjelmissa on usein kovin helppoa luoda laajoihin kokonaisuuksiin perustuvia tavoitteita. Tällaisten konkreettisten asioiden esilletuontia kaivattaisiin mielestämme enmmän, jotta väestön terveys todella tulisi edistetyksi.

Jos kunnissa ei ole terveyden edistämisen johtajia, käykö vielä niinkin, että hienot laatusuositukset ja ohjelmat jäävät käyttämättä ja terveyden edistämisen voimavarat voivat näin ollen tulla kohdennetuiksi väärin tai jäädä kokonaan huomiotta.
-Ryhmä vanhukset-

Tosca vanha-ruusu kirjoitti...

Hei Ritvat,
olitte pohtineet asiaa erittäin mielenkiintoisesti ja pitkästi. Kiitos siitä. Valtioneuvoston periaatepäätös Terveys 2015- kansanterveysohjelma toteaa, että terveyspolitiikan onnistumisen edellytys on sosioekonomistenryhmien ja eri alueiden väestöjen terveyserojen kasvamisen ehkäiseminen. Varsinkin haja-asutusalueiden väestön vanheneminen sekä pääkaupunkiseudun kulttuurinen ja etninen moninaistuminen tuovat terveyspolitiikalle haasteen. Tämä haastava asetelma vaatii kaikilta päättäjiltä uudenlaisten innovatiivisten menetelmien käyttöönottoa. Väestön ikääntyminen poistaa sosiaali- ja terveydenhuollosta vuoteen 2020 mennessä 185 000 hoitotyöntekijää.
Pietilä & al. (2002) toteavat, että yhteiskunnassa tapahtuvat muutokset on kyettävä ottamaan terveyden edistämisen sisällössä että toiminnassa huomioon. Haasteet, joita jo edellä mainitsimme, ovat niin merkittäviä, ettei niitä ainoastaan terveydenhuollon asiantuntijoiden taholla voida ratkaista vaan se vaatii kaikkien yhteiskunnallisten päättäjien yhteistyötä ja tehokasta kommunikointia.
Lähteet
Rautio M. (2006) Terveydenedistämisen koulutus sosiaali- ja terveysalalla. Sosiaali- ja terveysministeriön selvityksiä 2006:49.
Nygren P. (2009) Hyvinvoiva henkilöstö on sijoitus tulevaisuuteen. Sairaanhoitaja. vol. 82. 3.
Pietilä & al. (2002) Terveyden edistäminen – uudistuvat työmenetelmät
terveisin Sulo ja Siiri ja Tosca vanhat-ruusut